Urakkasopimus ja sopimusakko

Kuten on jo käynyt ilmi, niin valitsemamme urakoitsija ei ole osoittautunut olevansa parhaasta päästä vaan pikemminkin toisesta ääripäästä. Olipa kyse sitten mistä hyvänsä asiasta hänen kanssaan, niin asiakkaalla ei ole mitään sanomista ei vaikka asiasta olisi sopimuksella sovittu. Ainoastaan silloin, jos urakoitsija sattuu kysymään jotain, niin asiakkalla on oikeus kommentoida. Teimme hänelle reklamaation, jossa mainitut asiat hän lupasi tulla korjaamaan ja tulikin – eri asia on, että miten eli katso täältä.

Urakkasopimus – sitova sopimus, joka luo velvoitteita molemmille osapuolille

Urakoitsija sitoutuu tekemään työnsä sopimuksen ja alalla hyväksyttyjen menetelmien mukaisesti. Asiakas sitoutuu maksamaan sekä toimittamaan sopimuksen perusteella sovitut asiat kuten kalusteet. Samalla sopimus asettaa työlle aikataulun, jossa sen tulee valmistua tai mikäli tulee viivästys, niin sopimuksen perusteella urakoitsija on velvoitettu suorittamaan sopimussakon. Meillä se sovittiin 10 % työnosuudesta per alkava viikko.

Kohtuus, kun urakan kestoksi sovitaan 3 viikkoa

Urakka venyi aluperäisesti kolmesta viikostaa neljään, minkä lisäksi todella puutteellisesta viimeistelystä tuli peräti kokonaiset 5 vkoa viivästystä. Kun sakko on 10 % per alkava viikko, niin yhteensä se tarkottaisi 50 % alennusta työnosuudesta. Jokainen arvaa, että edes rehellinenkään urakoitsija ei tähän suostuisi saati sitten valitsemamme ammattivittuilija, joka ei oma-aloitteisesti myönnä alennusta eikä edes mainitse asiaa. Ammattitaitoinen urakoitsija olisi ystävällisesti etukäteen ilmoittanut, että ”hei, tässä meneekin hieman pidempään” ja kenties vielä ilmoittanut syynkin.

Kirjallinen sopimus tuo meille etua, muttei tee asioista yhtään helpompia

Sopimuksen myötä urakoitsijan on mahdoton kiistää vaatimuksemme sakkojen suhteen. Sopimuksen lisäksi muut viivästyksen osoittavat seikat ovat kirjallisena: puhelulokit tekstiviestit sekä sähköpostit.

Mikä on hyväksyttävää ja mikä?

Olemme melko pettyneitä kädenjälkeen. Ei kai kukaan halua maksaa siitä, että ensin maksaa urakoitsijan tekemään epäsiistit seinät ja sen jälkeen tekee itse uudestaan. Hankkii työvälineet ja materiaalit ja käyttää siihen aikaa? Jos seinät on sovittu tasoitettavaksi, niin kyllä niiden silloin tulisi olla tasaiset eikä sen näköiset, että joku on hakannut niitä vasaralla.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *