Remontit jäihin – homekoirat kylään

Yhden huoneen osalta on ilmennyt merkittäviä hajuhaittoja. Hajun lähde pitää siis selvittää ennen kuin voidaan tai kannattaa tehdä suuria ja kalliita remontteja.

Asukkaan vastuulla

Taloyhtiö ei luonnollisestikaan osallistu tutkimuksiin vaikka ongelmat ovat lähtökohtaisesti rakenteissa. Mahdolliset jatkotutkimuksetkaan eivät liene taloyhtiön vastuulla, mutta kenties tutkimukset lankeavat kuitenkin jälkikäteen taloyhtiön korvattavaksi. Taloyhtiö kuitenkin vastaa rakenteista ja jos joku muu tutkii rakenteita ikään kuin heidän puolestaan, niin taloyhtiö on saanut siinä tietoja ”ilmaiseksi”. Ja yhtälailla taloyhtiölle tehtyjen ilmoitusten perusteella taloyhtiö ei ole reagoinut asiaan, joten he ovat menettäneet mahdollisuuden vaikuttaa kustannusten muodostumiseen.

Homekoiran hinta

Tilasimme homekoiran, jonka mukana tulee myös rakennusalan ammattilainen. Koira käy koko huoneiston läpi ja ammattilainen tekee mittauksia. Lopuksi käynnistä toimitetaan raportti, jossa toivon mukaan ei ole mitään, mutta oma skeptisyys kyllä puoltaa sitä, että siinä on vain lista tarvittavista lisätutkimuksista. Tällaisen raportin hinnaksi muodostuu noin 800 euroa, mikä tarkoittaa noin 8 euroa neliöltä. Mahdollisesti tarvittavat lisätutkimukset ovat sitten ainakin saman verran – luultavasti enemmänkin, kun rakenteita avataan, näytteitä kerätään ja lähetetään tutkittavaksi. Toivottavasti tähän ei kuitenkaan tarvitse lähteä, mutta parempi varautua pahimpaan…

Mitä jo hometta löytyy? Tai ei löydy?

Pitkällä tähtäimellä asunnon jälleenmyynti hankaloituu oleellisesti, minkä lisäksi on pelko siitä, että ajanmittaan sitä löytyy lisää. Tästä syystä myös kaupan purku on ollut yksi varteenotettava vaihtoehto, mikäli ongelmia ilmenee. Homekorjaus menee toki taloyhtiön piikkiin, mutta sehän tarkoittaa ainoastaan sitä, että jokainen osakkeenomistaja maksaa siitä. Meidän osalta kustannuksia voi yrittää karhuta myyjältä, mutta kukapa nyt suomessa haluaisi hyvittää mitään. Varsinkaan, kun on juuri saanut perintöasunnosta muutaman satatuhatta euroa kuin ilmaiseksi niin eihän siinä ole varaa hyvittää tällaisia – ei ainakaan oikeuskiistaa. Omistajalla on kyse terveydestä ja osittain taloudesta, mutta myyjällä kenties vain muutamista tuhansista euroista.

Kaikkein paras tilanne olisi, ettei hometta löydy ja hajuhaittaa johtuu vain ilmavuodoista, joiden kautta rakenteiden hajut pääsevät huoneistoon. Toisaalta, homekoiriin liittyy omat riskinsä. Odottavan aika on pitkä…

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *