Jälleen kerran kaikki on osakkaan syytä

Irroitettu laatta

Pahin painajainen kävi toteen: urakoitsija munasi seinälaatoituksen, joka ei ollut mitenkään tavallisesta laatoitustyöstä poikkeava. Lopputulos oli se, että osa laatoista oli asennettu väärin päin (kaikki samaa laattaa), jolloin laattojen muodostama kuvio ei kohdistunut. Urakoitsija ja isännöitsijä hyökkäsivät tietysti osakkaan kimppuun: et ohjeistanut urakoitsijaa.

Osakkaan olisi pitänyt neuvoa 20 vuotta laatoitustöitä tehnyttä urakoitsijaa

Puolustuksekseen urakoitsija esitti ensinnäkin sen, että oli tehnyt standardin mukaisesti. Tämän standardin hän kuvasi niiin, että otetaan laatta paketista ja kiinnitetään seinään. Kyseenalaistin tämän standardin, että siinäkö ei tarvitse välittää mistään muusta eikä ajatella pätkää vaan se laatta tulee sellaisenaan paketista ja liimataan seinään. Vastaus oli kyllä.

Tässä vaiheessa totesin, että urakoitsija ei siis ole tiennyt kuinka laatat kiinnitetään, mutta on kiinittänyt sen siitä huolimatta. Tai urakoitsija on luullut tietävänsä ja kiinnittänyt ne. Asiassa on ritstiriita. Urakoitsija ei ole missään vaiheessa kysynyt neuvoa taikka ilmaissut, että ei ole saanut ohjeita. Miksi hän on siis kiinittänyt ne, jos on nyt kerran väittää ettei ole saanut tarpeeksi tietoa?

”Jos jotain puretaan, niin se menee osakkaan piikkin”

”Yhtiö ei ala pelkästään esteettisistä syistä purkamaan”, ”Yhtiö ei suostu maksamaan purkutyötä vaan se menee osakkaan piikkiin”. Miksi helvetissä purkutyöstä tulisi edes maksaa, kun se on yksistään urakoitsijan virhe? Vielä vähemmän se kuuluu osakkaan maksettavaksi, koska kyseessä on taloyhtiön remontti ja heidän valitsema urakoitsija eli heidän keskinäinen sopimus.

Viimeistään tämän tapaukse myötä kävi selväksi, ettei yhtiö edellytä urakoitsijalta mitään. Yhtiön johdolla ja urakoitsijalla on kiistatta jokin hyvävelisopimus, josta kertoo jo urakan kilpailuttamatta jättäminen ja suoraan sanoen pakottamalla osakkaat hallituksen puheenjohtajan kaveri-/sukulaisurakoitsijan asiakkaaksi.

”Minä halua nyt heti tietää, että mitä tehdään”

Urakoitsija ei myönnä virhettään. Ei edes pahoittelee vaan syyttää ainoastaan osakastas/asiakasta ja vaati tältä selvitystä, että kuinka edetään. Vaatii sitä maanantaina klo 8 työmaalla, kun asia on tullut vireille edellisenä lauantaina. ”Kaikki, mulle, heti,nyt”, urakoitsijan ei tarvitse ilmoittaa osakkaalle, ettei tule viikkoon työmaalle, mutta osakkaan tulisi parissa minuutissa päättää, että miten asian kanssa edetään. Ja kaikki ilman, että urakoitsija ehdottaa mitään ratkaisua. Kaikki pitäisi sillä punaisella sekunnilla olla selvää tälle urakoitsijalle, ettei vaan urakan keskituntiasio pääse laskemaan alle 80 euron saatika normaalille laskutustasolle á 49 euroa tunti.

”Virhe on tapahtunut, joten se korjataan tavalla taikka toisella, PISTE”

Sanoin selvät sävelet isännöitsijälle ja urakoitsijalle, joka veti heidät hetkeksi hiljaiseksi. Pian he päättivät painua isännöitsijän huoneistoon, mutta vain palatakseen vartin kuluttua takaisin. Urakoitsija suorastaan rynnäköi takaisin kylpyhuoneeseen ja alkoi hakata laattoja hajalle.

Tässä tulituksen keskellä isännöitsijä yritti jotain piipittää, että nyt otetaan laatat irti. Meiltä ei siis kysytty mitään. Tultiin huoneeseen, hyökättiin kylppäriin ja alettiin paukuttamaan. Toivon todella, ettei sen paukuttelun myötä lyöty lukkoon huomisen tarkastuksen tuomiota sen suhteen, että puretaanko koko tila vai voidaanko irroitettujen laattojen tilalle laittaa uudet.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *