Hieman kylpyhuoneremonteista ja hinnoista

Tuttava teetti juuri remontin kylpyhuoneeseensa (20 m2 saunoineen), jonka hinnaksi tuli noin 32 000 euroa. Lyhyellä matikalla siis noin 1 600 euroa per neliö. Olen saanut vajaan 6m2 kylpyhuoneeseemme tarjouksia, jotka ovat keskimäärin noin 20 000 euroa eivätkä sisällä edes kaikkea tarvittavaa. Siis melkein 4 000 euroa neliöltä eli lähes 2.5x ”pientyölisä” eikä tarjoukseen sisälly edes kosteusvauriokorjausta, joten kerroin nousee melkein kolmeen. Tulee mieleen se Sannin biisi, että mitähän *.

Miten yhden pienen tilan remontointi voi maksaa yhden hengen nettotulojen verran?

Saa olla kyllä todella kalliit materiaalit ja ennen kaikkea työvoima, jos 3-4 viikossa menee saman verran rahaa kuin yksi tienaa vuodessa. Remontin neliöhinnalla saa jo pariksi viikoksi tyypin hielumaan täyspäiväisesti ja tilan vaatimat materiaalit kustantavat vain noin 2 000 euroa. Nopealla laskutoimituksella remppafirmat vetävät tällaisella laskutuksella noin reipasta 100 euron tuntiveloitusta. Ei ihme, että rakennusalalla menee hyvin.

Monet sanovat, että ”emme ole halvin”

Tästä on jo helppo päätellä, että homman voisi siis tehdä tai saada edullisemminkin. Toki, jo em. laskenta osoittaa asian todellisen luonteen: kusetetaan kaikki mikä pystytään. Ei se tuo remontille mitään lisäarvoa, että työntekijät saavat hieman parempaa liksaa kuin muualla. Ei se yritys sitä palkkaa maksa vaan minä. Ei sen parempaa palkkaa tekevän työnjälki tai vastuu mihinkään katoa hyväpalkkaiseen nähden.

Tilastot kertovat totuuden

Netistä löytyy vaikka millä mitalla remonttien hintoja – siis toteutuneiden sellaisten eikä mitään höpöhöpö estimaatteja. Ainoa neliöhintaa tuntuvasti nostava tekijä on materiaali ja tekemällä hiemankaan hintatutkimusta, niin pääsee helposti kärryille siitä, että mitä ne materiaalikustannukset aikuisten oikeasti ovat per neliö. Materiaalin jälkeen kaikki onkin sitten palkkaa ja veroja, jonka voi jakaa työajalla ja saada näin TODELLISEN tuntiveloituksen, joka on usein muuta kuin ilmoitettu.

Esimerkiksi kaikista suurimmassa tarjouksessa, mutta samalla kattavuudeltaan suppeimmassa oli ilmoitettu tuntihinnaksi 58 euroa. Kun tuosta laskee 8 työtunnin päiviä 4 viikolle, niin tuntihinta on jotain aivan muuta eli noin 110 euroa. Pääsääntöisesti vaikuttaa siltä, että omilla valinnoilla voi tai ainakin tulisi voida vaikuttaa kustannuksiin. Vastavaasti tarjousten perusteella vaikuttaisi siltä, että vesikalusteet, seinät ja lattiat tulee kaikki kullasta.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *