Asbestikartoitus ja asbestitutkimus – ihan vaan varmuuden vuoksi

  1. 1980 rakennetun kylpyhuoneen remontin osalta isännöitsijä oli sitä mieltä, ettei asbestikartoitusta tarvita. Laki kuitenkin edellyttää sitä kaikkiin ennen vuotta 1994 rakennettuihin kohteisiin. Kavala asbesti, jonka hengenvaaralliset oireet ilmenevät vasta vuosikymmenien kuluttua, ja jota isännöitsijä kertoi olevan saumalaastissa 2 %. Jos sitä on laastissa, niin miksei olisi muuallakin. Tästä täytyy ottaa selvää.

Urakoitsija tehnyt jo puolenkymmentä saneerausta

Kysytään heidän mielipideträ asiaan ja lakiin. Ovatko mielissään meuhkanneet jo useamman huoneiston keskellä asbestipölyä vai ovatko tehneet suoraan asbestipurun? Osa asukkaista on tehnyt purkutyöt itse – aika suuri riski. Toivottavasti urakoitsijan kommentit valottavat asiaa edes jonkin verran, sillä en halua altistaa koko perhettä asbestille vain mututiedon takia.

Asbestikartoituksen ja asbestitestin hinta

Hinnoittelu on hyvin kartellimaista: samat KORKEAT hinnat. Muutamien prosenttien heittoa ainoastaan. Suuntaamalla katseet ulkomaille voi löytää huomattavasti edullisemman ratkaisun mikö on vain 1/6 hinnasta. Merkillistä vai mitä? Suomessa, jossa laki edellyttää asbestikartoitusta, hinnat ovat poskettomat. Ulkomailla, jossa se on ”vapaaehtoista”, hinnat ovat nk. kustannustehokkaita eikä pelkkää rahastusta. Toki, markkinat ovat suuremmat, mutta siinäpä juju onkin, että suomessa tulisi tarjota vähintään samalla hinnalla kuin ulkomailla tai muuten ulkomaiset toimijat vievät asiakkaat joka tapauksessa.

Asbestikartoitus on yksinkertainen työvaihe

Rappaat näytemateriaalin minigrip pussiin. Helppoa kuin heinänteko. Tämän jälkeen toimitat näytteet postilla laboratorioon tutkittavaksi. Prosessi on sama kaikilla, mutta yhdet ottavat siitä 6x hinnan, kun toiset 1/6 ja toimittavat kaupan päälle vielä asianmukaiset suojavarusteet.

1 thought on “Asbestikartoitus ja asbestitutkimus – ihan vaan varmuuden vuoksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *