Miten on mahdollista, että tekemättä mitään, omistusasunnosta tulee käytännössä arvoton?

Kaiken takana on hallitus ja huono isännöitsijä. Asuntomme arvo on sulanut heidän toimenpiteidensä johdosta lähes nollaan alle vuodessa. Kaikki alkoi laittomasta käyttökiellosta, joka on tehnyt yhtiöstä niin vastenmielisen, ettei tänne kukaan halua muuttaa. Seuraavaksi kerron, että kuinka tämä kaikki tapahtui.

Kaikki alkoi laittomasta, perusteettomasta ja yhdenvertaisuusperiaatteen vastaisesta käyttökiellosta

Hallitus oli päättänyt maaliskuisessa kokouksessaan, että huoneistomme kosteat tilat asetetaan käyttökieltoon, mikäli osakas ei 3 kk määräajassa omatoimisesti aloita tilojen saneerausta. Perusteena tälle esitettiin 3 kk sitten mitatut ”kohonneet” kosteusarvot, jotka oli otettu tiloista, joita ei edes käytetty. Arvo oli 6, mutta  jonka suhteen emme koskaan saaneet vastausta, että vastaako se normaalista käytöstä johtuvaa kosteutta vai tosiasiallisesti kohonnutta tasoa. Mittauksen yhteydessä isännöitsijää väittää antaneensa suusanallisesti tiloille tilapäisen käyttöoikeuden, joka tapahtui siis vain 14 päivää kaupanteon jälkeen.

Teetimme maaliskuussa kosteusmittaukset sertifioidulla rakenteiden kosteusmittaajalla homekoiratutkimuksen yhteydessä eikä hän löytänyt mitään viitteitä kohonneista kosteusarvoista. Lisäksi mittaukset tehtiin kahdella eri laitteella virheen minimoimiseksi. Tästä huolimatta yhtiö asetti em. käyttökiellon ja sivuutti kaikki tutkimustulokset eikä suostunut tutkimaan asiaa ennen homekoiraatutkimusta saatika sen jälkeen.

Tappelu alkaa

Käyttökielto asetti meidät selkä seinää vasten, joten emme voineet muuta kuin puolustautua. Esitimme yhtiölle vaatimukset, että suorittavat tutkimukset ennen kuin voivat uhata asialla. Eivät tutkineet.

Samalla vetosimme yhdenvertaisuusperiaatteeseen eli ei voida vain yhdelle peruskorjaamattomalle huoneistolle asettaa käyttökieltoa, kun on 4 muutakin eli yhteensä puolet yhtiöstä peruskorjaamatta. Kyllä voi.

Kolme ylimääräistä yhtiökokousta

Hallitus kutsuikin pian koolle yhtiökokouksen päättämään siitä, että kaikki kylpyhuoneet otetaan yhtiön vastuulle, vaikka näin se on lain ja kunnossapitovastuun osalta muutoinkin.

Tästä merkittävästä muutoksesta ei siis järjestetty esim. infotilaisuutta eikä kokoukseen toimitettu laskelmia kuin vasta 2 päivää ennen kokousta, kun ne tulisi olla vähintään 14 päivää aiemmin.

Yhtiökokous ei siis ollut voinut valmistautua päätöksentekoon eikä sillä ole ollut tarvittavia tietoja, ainakaan ajoissa. Ilmeisesti hallituksen piti saada puheenjohtajan kaveriurakoitsijalle vahvistus siitä, että hänelle on varmasti töitä.

Lopputulos

Kuka tahansa, joka lukee vuoden 2017 toimintakertomuksen, jättää tämän huoneiston välistä. Jokainen ymmärtää, ettei täällä toimita lain mukaan eikä varsinkaan osakkaiden edun mukaisesti. Ja jokainen arvaa, että jos laitamme asunnon myyntiin, niin isännöitsijä pitää huolen siitä, että ostajakandidaatit saavat sellaiset tiedot, ettei kukaan halua ostaa tätä huoneistoa.

Olemme siis kusessa, vaikka emme ole tehneet mitään. Teimme liikkeen suuntaan tai toiseen, niin olemme entistä syvemmällä kusessa. Jos alamme tappelemaan asiasta, niin isännöitsijätodistukseen tulee ottaa merkintä, että huoneiston asioista riidellään käräjillä. Jos haluamme selvittää asiaa, niin toimintakertomus paisuu entisestään erilaisilla yksityiskohdilla, jotka tekevät kohteesta myyntikelvottoman.

Osakkaana ei voi siis tehdä mitään. Osakkaan asema on nk. lainsuojaton, vaikkei ole tehnyt mitään väärää. Hallitus taas on käyttänyt laittomia keinoja sekä laiminlyönyt omat velvollisuutensa ja vastuunsa törkeällä tavalla. Hallituksen osalta ei puhuta edes huolimattomuudesta vaan kaikki on tehty tarkoituksella.

Meillä on mennyt jo kohtuuton määrä aikaa ja rahaa tutkimuksiin, asiakirjoihin, lakimieskonsultaation vain toisten virheiden takia, mutta silti olemme menettäneet käytännössä kaiken. Tilanne on täysin absurdi.  Emme saa mistään mitään hyvitystä puhumattakaan, että saisimme asunnosta edes omamme pois. Ja kenen takia: taloyhtiön johdon. Korvaako he meille tämän? Ei. Menikö tämä nyt millään tavalla oikein? Ei.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *