”Eroan heti tehtävästä, mikäli joudun kysymään Kiinteistöliitolta neuvoa”

rekola
rekola

Näinkö toimii vastuullinen ja luotettava toiminnantarkastaja? Tuskin, mutta näin toimii meidän toiminnantarkastaja. Hän ilmoitti eroavansa tehtävästä, mikäli joutuu tekemään sitä tehtävää, joka hänelle on uskottu:  varmistaa päätösten lainmukaisuus ja mikäli oma asiantuntemus ei siihen riitä, niin hänellä oikeudet ja valtuudet kysyä neuvoa Kiinteistöliitolta.

Laittomuuksien selvittämien

Taloyhtiön johto asetti vain yhdelle osakkaalle eli meille uhkauksen käyttökiellosta, mikäli emme ryhdy kosteiden tilojen remonttiin. Yhtiössä oli samaan aikaan yhteensä 50% kylpyhuoneista peruskorjaamatta, joka jo sinällään on este sille, että vain yhtä osakasta uhataan.

Taustalla oli johdon perusteeton epäilys kosteusvauriosta, jota he eivät suostuneet edes tutkimaan. Teetimme omat mittaukset sertifioidulla rakenteiden kosteusmittaajalla, joka ei löytänyt mitään huomautettavaa. Tiloissa ei myöskään haissut mikään eikä homekoirakaan merkannut kosteista tiloista mitään.

Esitimme yhtiölle vaatimuksen, että tutkivat tilat asianmukaisella tavalla. Tutkimuksiin ei koskaan ryhdytty vaan pelkkä epäilys/oletus riitti. Nyt yhtäkkiä oli kiire remontoida tilat, jotka olivat kuitenkin 37 vuotta vanhat eikä tästä kiireestä ollut mitään mainintaa kaupantekohetkellä. On siis ristiriitaista, että mistä se kiire nyt tuli ja vain meidän huoneiston osalta? Samaan tapaan nuo muut peruskorjaamattomat huoneistot olivat käytössä, mutta niiden osalta ei ollut kiirettä taikka tarvetta uhata ja kiristää osakasta.

Hallituksen laiminlyönnit

Purkuvaiheessa kosteat tilamme osoittautuivat täysin kuiviksi, kuten saatoimme olettaa. Jos porareikätutkimukset olisi tehty, niin olisimme saaneet yksiselitteisen vastauksen kosteiden tilojen kunnosta eikä mitään kiirettä taikka pakottavia keinoja olisi tarvinnut käyttää. Hallitus ei kuitenkaan suostunut tutkimaan asiaa vaan päätti uhata yhtä osakasta.

Lähtökohtaisesti osakas ilmoittaa kosteusvaurioepäilynsä yhtiölle, joka sitten tutkii asian. Onkin ennenkuulumatonta, että yhtiö epäilee sen vastuulla olevissa rakenteissa olevan kosteusvaurio ja yrittää sen varjolla pakottaa osakasta ryhtymään remonttiin ja vieläpä painostaa oman ”hoviurakoitsijan” käyttöä. Ja kaikki tämä ilman, että rakenteita on edes tutkittu.

Hallitus on laiminlyönyt velvollisuutensa ja vastuunsa törkeästi eli tahallaan ja tarkoituksella. Lisäksi se on sivuuttanut osakkaan esittämät vaatimukset asianmukaisten tutkimusten suorittamiseksi kosteissa tiloissa.

Korvausvaatimus

Toiminnantarkastaja ilmoitti, ettei taloyhtiö tulee hyvittämään mitään näistä menettelyistä aiheutuneista kustannuksista. Käytimme mm. Kiinteistöliiton lakimiespalveluita, homekoiraa sekä osallistuimme asian tiimoilta yhteensä 3 ylimääräiseen yhtiökokoukseen, joiden lisäksi hallituksen on pitänyt kokoontua useita kertoja. Hallituksen kokoukset maksavat noin 200-300 euroa / kokous, yhtiökokousten valmistelut, tilavuokrat ja muut kulut ovat varmaan samaa luokkaa. Tästä on aiheutunut aiheettomia kustannuksia meille sekä muille osakkaille.

Toiminnantarkastaja totesi, ettei meille korvata mitään ja ainoa keino saada korvauksia on nostaa kanne. Olen aiemminkin puhunut tästä aivan käsittämättömän huonosta asemasta, jossa osakas on. Käytännössä hallituksella ei ole mitään vastuuta kuin vasta tuomioistuimen päätöksellä, muussa tapauksessa voivat tehdä aivan miten haluavat täysin vastoin lakia ja  osakkaan oikeuksia.

Lyhyesti sanottuna toiminnantarkastaja on suoraan sanoen epäluotettava, ammattitaidoton ja käytännössä täysin tarpeeton osakkaiden näkökulmasta. Ainoastaan hallitus hyötyy tällaisesta ja se on väärin yhtiötä ja osakkaita kohtaan. Kiteytetysti toiminnantarkastajan sanoma oli:

  • toiminnantarkastaja ei suostu selvittämään asioiden lainmukaisuutta
  • toiminnantarkastaja ei suosita mitään hyvitystä asiassa
  • toiminnantarkastajan mielestä asiassa ei ole tapahtunut mitään väärää
  • toiminnantarkastaja mieluummin eroaa kuin hoitaa tehtävänsä.

Ja kuten arvaatte, niin tietysti otin toiminnantarkastajan kanssa käydyn keskustelun nauhalle.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *